So stúpajúcimi teplotami mnohí z nás radi vymenia svoje obľúbené espresso, či cappuccino za osviežujúcu ľadovú kávu. A hoci sa leto nezadržateľne blíži ku koncu, stále nás vie potešiť horúcim dňom, ako stvoreným na ľadové osvieženie. Pokiaľ sa radíte medzi tých, ktorí si aj v horúcich dňoch radi doprajú svoju šálku kávy, čítajte ďalej.

Spôsobov ako si pripraviť ľadovú kávu doma je niekoľko. Medzi najobľúbenejšie patrí Cold Brew, príprava ľadovej kávy z espressa a filtrovaná ľadová káva. Pre jednoduchosť  prípravy si predstavíme prípravu ľadovej kávy z espressa.

Výhodou tejto prípravy je, že nemusíte nič chystať vopred, nepotrebujete viac času ako pri príprave svojej bežnej rannej kávy a chutí naozaj výborne.

A teraz k samotnému, naozaj jednoduchému, receptu.

Do vysokého pohára pridajte ľad, mlieko a nakoniec jednu alebo dve dávky espressa. Možno si takto pripravenú kávu budete chcieť dosladiť. Prirodzená sladkosť kávy sa totiž pri chladnej teplote vytráca.

Akú kávu si vybrať?

Pre prípravu ľadovej kávy sa najviac hodia sladšie odrody kávy, či už jednodruhové, alebo zmesi.  Z našej ponuky odporúčame obzvlášť Dominican Republic Barahona AAColombia Huila Supremo a India Cherry AAA. Z našich zmesí  Vám iste ulahodia 1980 Espresso Blend, či Power Blend. Najvhodnejší typ praženia je medium roast. Pri nízkej teplote nápoja by dark roast zvýraznil horkosť kávy a pre tú správnu chuť by ste ju potrebovali o niečo viac dosladiť. 

Záverečné tipy

Pre extra sladkosť a krémovosť si do kávy pridajte kopček smotanovej zmrzliny.

Pokiaľ sa obávate straty kávovej chuti s rozmrazujúcim sa ľadom v pohári, pripravte si vopred ľadové kocky z mrazeného espressa.

Pre dokonalý pocit osvieženia si v chladničke vopred schlaďte pohár.


Prajeme Vám krásny zvyšok leta a lahodné kávové osvieženie.



  • 8. 16. 2021